JÚLIUS 19.
Személyiséged teljessége az integritásod

„Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Máté 5:8)

Az integritás azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy a magánéletben, mint aki a nyilvánosság előtt. Ugyanaz az ember vagy, amikor egyedül vagy és senki sem lát, mint amikor emberek vesznek körbe.
Ahogy arra törekszel az életben, hogy maradandó értékeket teremts, fontos létrehozni és megtartani a becsületességet. A Biblia a Máté 5:8-ban ezt mondja: „Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” „Látni” Istent annyit tesz, hogy az életünkben megtapasztaljuk Isten jelenlétét. Azok a hívők, akiknek tiszta szíve van, érezni fogják Isten erejét. Megismerik Isten célját az életükben. Isten békességében élnek és megtapasztalják Isten kegyelmét.
Szeretnél egy ilyen ember lenni? Manapság inkább egy ember integritásáról beszélnek inkább, mint a tisztaszívűségről. De az integritás nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha ezt jelentené, akkor egyikünk sem lenne az! Akkor tehát mit jelent egy ember integritása?
1) Az integritás teljesség. Számos ember úgy tekint az életére, mintha az egy torta lenne, és az életük különböző részei alkotják a tortaszeleteket. A tortának egyik szelete a karrierem, a másik a munkám, ez a szellemi életem, ez meg a családi életem, az meg a közösségi életem. Na, és ez a szelete pedig a titkos életem, ahová a kényszereim, függőségeim és minden olyan dolog tartozik, amikről senki nem tud.
Ha az életednek ilyen feldarabolt „tortaszeletei” vannak, akkor hiányzik az integritás, azaz a tisztesség és a becsületesség, mert az életed nem teljes. Az integritás azt jelenti, hogy mindenhol, mindenkivel ugyanaz az ember vagy a beszédedben, cselekedeteidben, és indítékaidban, teljesen függetlenül attól, hogy az életed melyik részével foglalkozol éppen.
2) Az integritás hitelesség. Az ókori görög kultúrában a színészekre úgy utaltak, mint képmutatókra (hüpokriszisz = tettetés), azért mert megpróbáltak mások lenni, másnak a bőrébe bújni. Ebből és innen ered a képmutató (hipokrata) szavunk. Ha álarcot viselsz, és valaki előtt így, mások előtt meg úgy jelensz meg, ez a hitelesség hiányát jelenti. Isten azt akarja, hogy pont olyan legyél amilyennek ő teremtett, függetlenül attól, hogy ki figyel, vagy ki lát téged.
3) Az integritás romlottságtól mentes indíték (motiváció). Ez azt jelenti, hogy a megfelelő dolgot a helyes szándékkal teszed. Nincsenek vegyes indítékaid és tiszták a szándékaid. Az életed minden területén és minden emberrel őszinte és egyenes vagy. Azért imádkozol, hogy Istenhez szólj és nem azért, hogy emberekre tegyél jó benyomást.
Mi a látszatra figyelünk, de Istent az ember teljessége (integritása) érdekli; a tisztessége és a becsülete. Mi azt gondoljuk, hogy a hírnév számít, de Istent a jellem érdekli. A hírnév az, amit az emberek gondolnak rólad. Az integritás pedig azt mutatja, aki valójában vagy! A hírnév az, amilyennek a nyilvánosság előtt mutatkozol, az integritás pedig az, amilyennek akkor mutatkozol, amikor teljesen egyedül vagy Istennel.

ALAPIGE: Példabeszédek 11:20
Utálja az Úr az álnok szívűeket, de kedveli azokat, akiknek útja feddhetetlen.

 

[Forrás: Rick Warren – Napi remény]