NOVEMBER 24.
Miért imádkozunk Jézus nevében?

„… megteszem mindazt, amit a nevemben kértek, hogy az Atya dicsőséget kapjon a Fiú által. Bármit kértek tőlem az én nevemben, megteszem.” (Ján.14:13-14 EFO)

Isten válaszolni akar az imáidra, de azt is szeretné, ha Jézus nevében kérnél tőle.
Mi az, ami miatt Jézus neve olyan különleges? Az igazat megvallva, ezzel én sem voltam sokáig tisztában. Aztán egyszer hallottam valakit ekképpen imádkozni: „…a Jézus nevében. Ámen.” Azt gondoltam, hogy ezt a szófordulatot az ima befejezéseként, mint egy szellemi kijelentkezésként használta az illető.
Néhányan úgy gondolják, hogy „a Jézus nevében” egy egyfajta misztikus jelszó, amely hozzáférést jelent Istenhez. Mintha csak így szólnánk: „Ez lenne az összes kérésem … a jelszó pedig: „A Jézus nevében. Ámen””.
Mit jelent „a Jézus nevében” imádkozni? Hallottam egy történetet, amely nagyon jól illusztrálja ezt. Egy lelkész barátom elvitte a születésnapját ünneplő fiát és annak körülbelül tizennégy barátját egy vidámparkba, ahol egy köteg belépőjegyet vásárolt a különböző játékokra. A barátom megállt a bejáratnál, és minden egyes új körnél adott egy jegyet a hozzá szaladó gyerekeknek. Egy kis idő elteltével azonban felfigyelt egy idegen kisfiúra, aki az övéi közé vegyülve kért a jegyekből. Így megkérdezte a barátom a fiútól: „Te is a fiam egyik kis barátja vagy?” „Nem!” – válaszolta ő. „Akkor miért adjak neked jegyet? Erre a kisfiú megfordult, a barátom fiára mutatott és így szólt: „Azért, mert a fiad azt ígérte.”  És a barátom úgy is tett.
A történet tanulsága szerint nincs jogom elvárni, hogy Isten válaszoljon az imáimra. Ellenkezőleg, én vagyok adósa az Úrnak. Éppen ezért, amikor kéréssel fordulok Istenhez, ezt sosem a saját érdememben teszem. Jézus érdemei miatt járulhatok hozzá. Csak annyit mondok, hogy „Atyám, Fiadra hivatkozva térdelek előtted, erőt merítve abból, amit Jézus már elvégzett értem a kereszten. Ő megígérte nekem, hogy kérhetek Tőled a nevében, és én most éppen ezt teszem.”
Nem hiszem, hogy szükséges minden egyes imádságot „a Jézus nevében”, frázissal zárni, ha egyébként tiszta szándékkal és helyes hozzáállással szólunk. Ám úgy gondom, hogy nem árt így imádkozni. Miért? Mert ez emlékeztet bennünket arra, hogy milyen alapon is van jogunk az ima eszközéhez. Azért, mert Jézus az, aki lehetővé tette számunkra, hogy az imáinkkal Istenhez forduljunk, aki meg is hallgatja és válaszol is azokra.

ALAPIGE: Ján.15:15-16
15 Többé nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Titeket azonban barátaimnak mondtalak, mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam nektek.
16 Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és arra rendeltelek titeket, hogy elmenjetek, és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon, hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.

 

[Forrás: Rick Warren – Napi remény]