SZEPTEMBER 26.
A Gyülekezet I.

„De ha késnék, ezekből megtudod, hogyan kell az Isten házában forgolódnod, amely az élő Isten egyháza, az igazság oszlopa és alapja.” (1Tim.3:15)

Beszélnünk kell ma egy témáról: az egészséges gyülekezetről. „Szükségünk van Jézusra, de nincs szükségünk helyi gyülekezetre.” – hallottam többektől már ezt a kijelentést. Ti is találkoztatok már ezzel a hozzáállással valószínűleg.
Vajon helyes az, hogy átdefiniáljuk a Gyülekezet fogalmát a kultúránk vagy véleményünk változásával? Ki az, aki meghatározhatja, hogy mi is a Gyülekezet?
Vagy vannak ismérvek a Bibliában, amelyek alapján megmondhatjuk, hogy mi a Gyülekezet?
Van egy ismerősöm, aki azt mondta, hogy „ha két ember a Starbucks-ban összejön, az már gyülekezet”. Szeretem a kávézót, de a Bibliához viszonyítva, ez túlságosan sarkított leegyszerűsítés.
Ha viszont azért, hogy megalkossuk az egyszerű gyülekezetet és kihagyunk belőle néhány lényeges pontot, akkor már önkényes a megfogalmazásunk.
A Gyülekezet nem egy épület, nem egy hely, ahova elmész. A gyülekezet embereket jelent, közösséget, egy családot jelent. A Gyülekezet látható és láthatatlan is egyidőben. A Gyülekezet persze csak az ember számára láthatatlan, hiszen Isten ismeri az Övéit. A Gyülekezet egyetemes is. A láthatatlan Gyülekezet az, amit Isten lát, mert Isten ismeri az Övéit, és vannak a helyi gyülekezetek, amiket mi is látunk. Olyan csoportok, akik rendszeresen együtt jönnek össze, akik nem csupán véletlenszerűen találkoznak egy kávézóban.
Van olyan gondolat is a keresztények között, hogy ha egy gyülekezet szervezett, akkor az nem jó, ha nem szervezett, akkor az jó. Legtöbbször az a helyzet, hogy ha valaki megsértődött a gyülekezetben, akkor kivonja magát a közösségből, és elkezdi átfogalmazni a dolgokat, hogy az az ő kedvére való legyen. Jézus azt mondta, hogy lehetetlen hogy botránkozások ne legyenek. Ha keresztény vagy, akkor az ellenség kísérteni fog, hogy megbotránkozz más keresztényekben. Ha pedig sebezhetővé teszed magadat, akkor rájössz, hogy azok tudnak megsérteni leginkább, akik szeretnek bennünket, vagy mi szeretjük őket. Sokan vannak, akik megsérültek és emiatt úgy gondolkodnak, hogy nincs szükség a helyi gyülekezetekre. Meg kell tanítanunk az embereket, hogyan kezeljék a sérelmeket, sérüléseiket.
Az újszövetség sehol sem beszél a gyülekezeten kívüli keresztényekről. Bibliailag ez nem értelmezhető. Persze sérült, megkeseredett emberek megpróbálják újra és újra, hogy megéljék, de olyan nem létezik.
Az újszövetségben központi szerepet kap az Egyház, mint Család. A Mennyi Atya az atyád, az Egyház az anyád – ezt közvetíti az újszövetség felénk. A gyerekek pedig beleszületnek egy családba, egy gondoskodásba. A helyi gyülekezet arra hívatott, hogy ezt a gondoskodást megadja. Azt mondják az emberek, hogy szeretnének a Láthatatlan Gyülekezethez tartozni, de nem szeretnének a látható helyi gyülekezethez tartozni. Elhagyták a szervezeti helyi gyülekezetet, és azt mondják: „mi csak Isten Egyházához tartozunk”. Azt mondják, hogy Isten sosem hozott létre szervezeti struktúrákat.
Mondhatunk-e Istennek igent vagy nemet a látható gyülekezettel kapcsolatban? Tudom, hogy vannak hívők, akik nem tartoznak helyi gyülekezetekhez. De azt is tudom, hogy ha valaki igent mondott Krisztusnak, akkor igent mondott Isten Látható Egyházára is. A helyi gyülekezet nélküli kereszténység annyiban létezik, és annyiban értelmezhető, mint a Krisztus nélküli kereszténység.

ALAPIGE: Jel 2:7
Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Szellem a gyülekezeteknek! Aki győz, annak enni adok az élet fájáról, amely az Isten paradicsomában van.

 

[Forrás: Barry Wissler – DSGY hírlevél]