MÁRCIUS 14.
Kapcsolatok helyreállítása: Használd többet a füled, mint a szád!

„Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld.19:11)

A harmadik bibliai lépés egy kapcsolat helyreállításához az, hogy együttérzel a másikkal és megérted az érzéseit.
Használd többet a füled, mint a szád. Mielőtt megpróbálnál megoldani bármilyen nézeteltérést, először is próbáld meg megérteni a másik ember érzéseit. Pál apostol ezt tanácsolja: „Ne keresse senki a maga hasznát, hanem mindenki legyen tekintettel a másikra is.” (Fil 2:4)
A „legyen tekintettel” kifejezés görög megfelelője a skopos szó, ami egyaránt megtalálható a mikroszkóp és a teleszkóp szavakban is, és a jelentése „nagyon odafigyelni valamire”. Fókuszálj tehát mások érzéseire is, ne csak a puszta tényekre. Kezdj az érzésekre való odafigyeléssel és az együttérzéssel, ne egyből a megoldást próbáld meg kitalálni.
Először hagyd, hogy a másik elmondja, mit érez. Csak hallgasd meg, és hagyd, hogy kiöntse a szívét, ne próbálj meg védekezni. Mutasd kifelé, hogy megérted, még akkor is, ha nem értesz egyet vele. Az érzések néha távol állnak a valóságtól és nem logikusak. Dávid is beismeri ezt: „Milyen ostoba voltam, hogy bosszankodtam miattuk! Oly ostobán viselkedtem, mint az értelmetlen állatok!” (Zsolt.73:21-22 EFO) Mindannyian ilyenek vagyunk, amikor fájdalmat érzünk a szívünkben.
A Biblia azonban ezt írja: „Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket.” (Péld.19:11). A türelem a bölcsességből fakad, a bölcsesség pedig abból, ha meghallgatunk másokat is, és nem csak a saját fejünk után megyünk.
Ha megtanulunk meghallgatni másokat, azzal ezt fejezzük ki: „Értékelem a véleményed, számít a kapcsolatunk, és te is számítasz nekem.” Igaz a mondás, hogy az emberek nem törődnek azzal, amit mondunk addig, amíg nem tudják, hogy fontosak vagyunk nekik.
Egy kapcsolat helyreállításának érdekében hordozzuk azt a „terhet”, hogy megértőek vagyunk mások kételyeivel és félelmeivel szemben. „Mindegyikünk a felebarátjának kedvezzen, mégpedig annak javára, épülésére.” (Róm.15:2). Ez néha áldozathozatalt is kíván, például amikor türelmesen el kell viselnünk mások – néha megalapozatlan – haragját.
Azonban ne feledjük, mit tett értünk Jézus: Ő is rosszindulatú és megalapozatlan haragot tűrt el azért, hogy megmentsen.

ALAPIGE: Róm.15:3 EFO
Gondoljátok meg, hogy Krisztus sem a saját érdekeit nézte! Hiszen ez van megírva róla az Írásokban: „Mindaz a rossz, amit rólad mondtak, Istenem, engem ért.”

 

[Forrás: Rick Warren – Napi remény]